șadar, aveam teren, aveam idei, aveam timp și dorința să-mi fac o casă, dar nu aveam destui bani. Și cum eram dornic să construiesc ceva, am decis să-mi cheltuiesc
șadar, aveam teren, aveam idei, aveam timp și dorința să-mi fac o casă, dar nu
micul meu buget de 50.000 pe o mică baie de lemn, unde familia mea să se aburească și să aștepte ca eu, capul familiei, să găsesc bani pentru Casă.

După ce am studiat sute de proiecte de cabane din bușteni, am ajuns la o casă clasică de 100 de metri pătrați, cu un etaj și cinci pereți. Când am început să caut constructori de case din lemn în Moldova, m-am pomenit că aproape nimeni nu se ocupă cu așa ceva — cererea e foarte mică. Totuși, am găsit niște băieți care au fost capabili să calculeze cheltuielile pentru proiect.
aveam destui bani. Și cum eram dornic să construiesc ceva, am decis să-mi cheltuiesc micul meu buget de 50.000 pe o mică baie de lemn, unde familia mea să se aburească și să aștepte ca eu, capul familiei, să găsesc bani pentru Casă.

După ce am studiat sute de proiecte de cabane din bușteni, am ajuns la o casă clasică de 100 de metri pătrați, cu un etaj și cinci pereți. Când am început să caut constructori de case din lemn în Moldova, m-am pomenit că aproape nimeni nu se ocupă cu așa ceva — cererea e foarte mică. Totuși, am găsit niște băieți care au fost capabili să calculeze cheltuielile pentru proiect.
În iunie 2013, împreună cu Vica am venit pe teren și, în mod solemn, am bătut primul țăruș. Așa a început povestea Băii noastre.
Iar în timp ce proiectam cabana, am început să îngrădesc terenul. Cea mai simplă și cea mai ieftină opțiune sunt scândurile. Unde mai pui că și arată solid.

După ce am instalat gardul, am realizat că e nevoie să investești bani grei dacă te apuci de construcții. Și că toate evaluările de costuri sunt ca niște adolescenți care cresc rapid și imprevizibil. Dar totuși, nu-i abandonăm, ci continuăm să-i educăm, să-i iubim și să le cumpărăm pantofi noi. Într-un cuvânt, mergem mai departe cu construcțiile — săpăm groapa, facem cofrajul, turnăm betonul.
Așteptăm să se întărească și începem să ridicăm pereții. Buștean cu buștean, băieții taie și instalează elementele noi unul câte unul, iar casa crește rapid.

În câteva zile, casa a crescut în înălțime cu un metru, apoi cu un metru și jumătate.

Am muncit cot la cot, iar eu zile întregi tot "supravegheam" procesul. Chiar și Mișa și Nika au ajutat cu ce au putut.

Și iată că într-o bună zi, scumpa mea a venit pe șantier și m-a rugat să-i spun cum va arăta casa. I-am arătat proiectul și i-am descris viitoarea noastră baie. Când a auzit, s-a încruntat:

— Cum adică, un etaj?
— Păi doar așa am vrut, ieftin și rapid.
— Ai făcut toate astea pentru un etaj? Cât nu e prea târziu, construiește baia mai înaltă ca să poți face două etaje, altfel vei regreta mai apoi.
— Dar fundamentul l-am pregătit pentru un etaj, la fel și proiectul, buștenii, banii, timpul…
— Tu decizi, scumpule. Și a plecat.

Iar eu am rămas singur cu muncitorii nedumeriți care se uitau lung la mine.
— De ce v-ați oprit? Mai avem șase rânduri de ridicat — construim etajul doi!
Muncitorii s-au întristat, contractorul a recalculat cu plăcere bugetul și m-a avertizat că nu poate garanta că nu se va prăbuși casa din cauza fundației slabe, iar eu m-am dus după bani.

După acea vizită, i-am mulțumit Vicăi în repetate rânduri. Dacă nu ar fi venit atunci, am fi pierdut dormitorul în care am petrecut apoi multe nopți și camera cu ierburi unde oaspeții noștri se odihnesc acum după baie.

Casa a început să arate disproporționat și un pic ridicol, dar totuși sunt fericit că am mărit suprafața!

Și iată că a sosit timpul pentru acoperiș, mândria mea. L-am conceput din stuf, ecologic și frumos. A fost costisitor și a luat mult timp, dar a meritat încercarea. Nu știam pe atunci că stuful va adăposti insecte de tot felul, păsări, trântori, șoareci și alte vietăți.

Dar cred că e ceva normal pentru o casă de la marginea pădurii.
Cu greu am găsit o familie care se ocupă cu acoperișuri din stuf. Le-am dus materialele, am instalat grinzile și căpriorii și am început lucrările.

Peste câteva săptămâni, lângă pădurea de la Durlești se înălța o căsuță drăguță, care urma să devină loc de forță spirituală pentru mine și familia mea.

Toate băile din complexul balnear Woloshin banya sunt proiectate cu grijă și sunt localizate în sânul naturii.

Fiecare dintre ele reprezintă o experiență unică de purificare a corpului și a spiritului, de cunoaștere a sinelui propriu. Este un mod în care vă facem să îndrăgiți baia, un mod în care vă oferim căldură.
Despre Valhalla
Despre Valhalla
Despre Stejar
Despre Stejar

Cucuteni-Tripolie

Despre baia
Despre baia

Un loc în care te îndrăgostești de liniște, pace și armonie cu sine. Un loc în care te îndrăgostești de ritualurile de baie.

47.026806 28.744917
De la 10:00 pînă la 23:00
Durlești, str-la 1 Сodrilor, 44
Copiați coordonatele
Suntem
Trimiteți-ne un e-mail la go@banya.md
"DRAGOMIRNA" S.R.L. MD-2005, str. Petru Rares, 36, ap. 38, mun. Chisinau, RM
Plata se efectuează prin transferul din contul de card al Clientului în contul de decontare al Executantului prin sistemul internațional de plăți Pay Net. Pentru plată sunt acceptate carduri VISA și MASTERCARD.
Cuprins