Blog despre baie

10 fapte surprinzătoare din istoria băilor (partea 1)


Thermae, hammam, sento, laznia, SPA, pe scurt - băi, locuri pentru curățenie, relaxare și proceduri de igienă, au apărut, fără îndoială, în istoria civilizației în același timp cu conceptul de "acasă". Chiar dacă această casă era o peșteră. În anumite perioade de timp băile au devenit un adevărat cult și centrul vieții culturale, uneori - ceva rușinos, dar a fost întotdeauna acolo.
1. Dezghețați-mi baia în stil egiptean antic.

Multe tradiții în amenajarea băilor au dus la un sistem unic al preoților egipteni antici. Aceștia au inventat piscinele, scurgerea apei prin intermediul canalizării și chiar podelele calde - acum aproximativ 6 mii de ani! În acest scop, apa era încălzită în cuve uriașe din subsol. Apa clocotită, la rândul ei, încălzea podeaua și tavanul de la etajul superior. Conform tradiției, un preot egiptean antic mediu trebuia să facă abluțiuni de patru ori pe zi.

Fără tămâie în baie - nici vorbă de așa ceva

2. Camera de aburi Scythian

Herodot, primul istoric pe care îl cunoaștem, a lăsat o descriere detaliată a băilor folosite de sciți. Atunci când nomazii campau în stepă, își amenajau o iurtă într-un mod special. Trei stâlpi, făcuți în formă de con ca un chum, erau înveliți strâns cu pâslă, care păstrează perfect căldura. În centru, ei construiau un foc pe care încălzeau pietre. Pe pietre erau aruncate semințe de cânepă. Bărbații din trib se așezau în cerc, transpirau și respirau aburii de cânepă. Poate că nu este chiar igienă - dar ce ritual! Scythienii știau în mod clar cum să se relaxeze cum trebuie. Potrivit lui Herodot, acest lucru se întâmpla în jurul anului 450 î.Hr.

Sciții nu aveau o limbă scrisă, dar știm multe despre viața lor datorită iscusinței căutătorilor de aur găsiți în mormintele funerare.
Mulți cercetători cred că tradiția de a respira aburi într-o cameră separată, special pregătită, slavii au venit de la sciți, adică baia de aburi este o tradiție mai veche decât slavii înșiși.

3. Igiena în primul rând

Vorbind de igienă - acest cuvânt a ajuns în toate limbile europene din greaca veche. Mai exact, de la zeii greci. Hygia era numele zeiței sănătății și a curățeniei. Astfel, vizitarea termelor era o acțiune "divină", o expresie a onoarei față de zeița purității.

Hygeia, zeița greacă antică a sănătății și a purității, așa cum este văzută de Gustav Klimt.

Spartanii au fost cei care au stabilit tendințele în acest caz. Ei au inventat bazinele contrastante cu apă rece și caldă. Elementul de întărire și de menținere a sănătății pentru acești războinici severi era de mare importanță. Alexandru cel Mare, după ce a cucerit întreaga lume cunoscută între două vizite la camera de aburi, a răspândit obiceiul spălării și al aburului la toate națiunile orientale. Băile din Orient sunt încă construite după imaginea băilor spartane: de formă rotundă și cu o vatră în mijloc.

4. Băi fără apă

Este posibil să construiești o baie fără apă? N-aș vrea, dar uneori trebuie să o facem - când este vorba de zona în care apa este un deficit uriaș, dar există nisip din abundență. Atunci este necesar să se organizeze o casă de baie în stil african. Acest lucru necesită săparea unei scobituri în pământ de mărimea corpului - ceva de genul unei căzi de baie. În ea se aprinde un foc slab. Când cărbunii se transformă în cenușă, se toarnă nisip curat deasupra, iar pereții sunt căptușiți cu ierburi și frunze de plante medicinale și aromatice. Apoi, o persoană este așezată într-o astfel de "baie" și îngropată la propriu, acoperind-o cu același nisip și frunze. Doar capul rămâne deasupra solului.


Nu te poți spăla, dar poți să te încălzești și să transpiri. Capacitatea termică crescută și conductivitatea termică redusă a nisipului favorizează mai întâi producția de transpirație și apoi o absoarbe perfect. Corpul se dovedește a fi într-un cocon aproape ermetic. O compoziție de plante terapeutice corect selecționate oferă un efect terapeutic vizibil. Cu ajutorul unor astfel de proceduri pot fi tratate artrita, reumatismul, rinichii, sistemul reproducător și chiar se poate scăpa de celulită. Principalul lucru - nu uitați să scoateți o persoană din "baie". Rămânerea în ea mai mult de șapte minute poate fi periculoasă - temperatura este menținută la 45-50 de grade.

5. Sporturi de baie

Baia și sportul au fost întotdeauna puternic legate. Chiar și în vechile termele romane erau în mod obligatoriu dotate cu terenuri de sport. În formatul modern al sporturilor de baie s-a format în Finlanda, ceea ce este destul de firesc - la urma urmei, aceasta este o țară în care domnește adevăratul cult al hammamului național. În Finlanda, cu o populație de cinci milioane și jumătate de oameni, există două milioane de saune. O saună pentru fiecare familie!

Campionatul Mondial al Sporturilor de Saună a început în Finlanda în 1999. Condițiile sunt simple: participanții la "cursă" intră într-o cameră de aburi încălzită la 110 grade Celsius. La fiecare 30 de secunde, o jumătate de litru de apă este turnată pe pietrele încălzite. Nu este permisă mișcarea, ștergerea transpirației, coborârea capului sub umeri și vorbitul. Se poate doar sta jos. Asta este tot. Recordul mondial este de 16 minute și 15 secunde. În rândul femeilor - 3 minute și 9 secunde (autoarea recordului este o rusoaică).