Blog despre baie

10 fapte surprinzătoare despre istoria băilor (partea 3)

9. Spălatul înainte de baie este metoda japoneză
Diferitele popoare ale lumii au multe tradiții diverse și neobișnuite asociate cu îmbăierea. Cea mai paradoxală, poate, poate fi considerată o tradiție japoneză. Aceasta presupune ca vizitatorul, înainte de a intra în sauna furo, cea mai temeinică... înainte de a intra într-o saună furo.
Chestia este că furo este amenajată în așa fel încât vizitatorii trebuie să se încălzească într-o cuvă foarte mare de apă fierbinte. Apa din cuvă nu se schimbă zile întregi, dar vizitatorii o fac. Prin urmare, li se cere să nu murdărească apa cu ei înșiși, pe cât posibil.
Atunci când printre oaspeți se află și străini, aceștia, aflând că vor face baie după ce aceasta a fost deja folosită de o duzină de persoane, sunt puțin șocați. Dar japonezii - nimic, s-au obișnuit cu asta.
10. Principalul lucru - regularitatea
Cât de des ar trebui să vă spălați într-o baie? Popoare diferite și în vremuri diferite au avut opinii foarte diferite în această privință. Preoții egipteni antici făceau baie de patru ori pe zi. Grecii antici și romanii vizitau neapărat termalele de două ori: cu aceasta începea și aceasta se termina fiecare zi. Slavii aveau o singură zi de baie - sâmbăta. O dată pe săptămână, procedura apei era obligatorie pentru toată lumea: de la un cerșetor până la țarul-batiușka.
În Europa medievală, era normal să te speli de două sau trei ori pe an. Unii oameni credeau că era normal să se spele de două ori în viață: imediat după naștere și o dată înainte de căsătorie. Bineînțeles, corpul mirosea, dar acest lucru avea un "efect secundar" interesant. Pentru a atenua mirosul neplăcut, a fost inventat parfumul.
Neglijarea igienei a avut un alt efect secundar - epidemii îngrozitoare. Trebuie presupus că majoritatea oamenilor murdari s-au stins după aceea. Acum, întreaga lume ascultă sfaturile medicilor și respectă cu strictețe recomandările acestora. Cât de des mergeți la băi?