Blog despre baie

Diplomația bănățeană ca motor al istoriei

În diferite perioade ale istoriei civilizației, băile au devenit în mod repetat centrul vieții culturale și politice. Această tradiție datează din vremea Greciei Antice și a Romei Antice, unde băile publice au apărut în secolul al III-lea î.Hr. Se obișnuia să le viziteze zilnic.

Au fost luate aici decizii cruciale pentru Imperiul Roman? Cel mai probabil, da - nu vom ști niciodată cu siguranță, din păcate. A fost cu mult timp în urmă. Dar faimoasa sa lege despre forța care acționează asupra unui corp scufundat în lichid, Arhimede a descoperit-o în timpul unei vizite la o astfel de baie. El a venit la thermae pentru a se gândi cum să îndeplinească o sarcină dificilă a lui Gieron, regele din Siracuza, căruia îi era consilier. Era necesar să calculeze volumul coroanei regelui pentru a-l demasca pe bijutierul care o confecționase pentru fraudă. Iar o baie caldă i-a sugerat o soluție!
"Eureka!" înseamnă literalmente "Am găsit-o!". După Arhimede, înseamnă intuiția care a dus la rezolvarea unei probleme complexe.
În Evul Mediu, orașele europene aveau multe băi. Picturi și gravuri care înfățișează scene de baie au ajuns până la noi. În vremurile noi (secolele XVI-XVIII.), procedeele acvatice au fost folosite în scopuri terapeutice, pentru plăcere și plăceri carnale, precum și pentru întâlniri de afaceri și discutarea unor probleme politice.

În timpul Renașterii, băile, ca și în epoca romană, au devenit cluburi în care se discutau probleme politice. Ilustrație: gravură de carte din secolul al XVI-lea.
În secolul al XX-lea, întâlnirile din băi au devenit deosebit de răspândite. După cum se știe, Lenin și Stalin nu erau fani ai băilor de aburi. Dar începând cu Hrușciov, sauna și băile au devenit aproape un instrument auxiliar al politicii.