Blog despre baie

MODUL ÎN CARE SUNT FOLOSITE BĂILE ÎN DIFERITE ȚĂRI ALE LUMII

Potrivit istoricilor, băile au apărut în diferite popoare aproape în același timp, și anume după ce omenirea a învățat cum să obțină focul. Astăzi, în fiecare țară, baia este un loc de adevărată relaxare, iar datorită tradițiilor fiecărei culturi, ritualul băii devine distinct și unic.
Fapt interesant: data construirii primei băi publice este de aproximativ 2600 î.Hr. Această baie a fost descoperită de arheologi la începutul secolului XX în Valea Indusului, mai exact, a fost localizată în orașul Mohenjo-Daro, Pakistan, provincia Sindh. Baia publică antică era formată din diferite încăperi, avea un bazin mare din cărămidă. Oamenii de știință presupun că această baie a fost folosită și ca templu, deoarece ritualul de purificare a spiritului era uneori efectuat simultan cu cel de purificare a corpului.
BAIE TIBETANĂ

Chiar și pentru cunoscătorii de băi și saune, camera de aburi tibetană va părea foarte neobișnuită. Vizitarea unei astfel de camere de aburi cu greu poate fi numită o procedură igienică, ci mai degrabă o sesiune de vindecare de diverse afecțiuni. O groapă de 70 pe 70 de centimetri este pregătită în pământ, iar adâncimea acesteia este de aproximativ 50 de centimetri. Pe fundul gropii se aprinde un foc, în care se aruncă nu doar lemne de foc, ci și oase de animale. Cărbunii arși se nivelează și se pun pe ei o mulțime de crengi proaspete de conifere. O persoană se așează pe crengi, este acoperită cu capul și trebuie să stea aproximativ o jumătate de oră, după care este așezată, bine învelită cu pături pentru a crește transpirația. Apoi, vizitatorul unei băi tibetane este despachetat, șters cu prosoape și masat, combinat cu frecarea unguentelor terapeutice.