Blog despre baie

Baie neagră

Vechimea băii negre este dificil de determinat, deoarece nu numai băile erau încălzite în acest mod, ci și casele de locuit. Un lucru este cert - este cu siguranță strămoșul băii albe. Cu toate acestea, acest lucru nu diminuează proprietățile curative ale băii negre.
Diferența băii negre.
În primul rând, construcția structurii însăși a unei astfel de băi este diferită: ferestre mici, nu mai înalte de 30 de centimetri de la podea, uși joase (până la 1,6 metri înălțime) și înguste (70-80 cm), care ajută la păstrarea căldurii în interiorul camerei. Un prag înalt în fața ușii este obligatoriu - acesta va împiedica căldura să scape rapid.

Bineînțeles, conform numelui, nu există un coș de fum în baia neagră - de aceea fumul negru se varsă în ferestre și uși. Totuși, acesta este efectul curativ al băii negre: aburul nu se ridică în sus, ci iese de sub pietrele încălzite de jos și se târăște în sus de-a lungul pereților, dezinfectând astfel întreaga încăpere.
Cum se alimentează sauna neagră
Aceasta este o afacere responsabilă și supărătoare. Pentru a deveni orice fel de încălzitor al unei astfel de băi, aveți nevoie de multă experiență. Încălziți sauna în prealabil (2-3 ore) înainte de a o găti cu aburi. Este mai bine să încălziți o saună neagră cu lemn din același copac din care este tăiat. Nu este posibil să folosiți lemn de conifere, deoarece de la acesta ies multe scântei.

Când sauna este încălzită, ferestrele și ușile trebuie să fie larg deschise. Fumul se va ridica, va încălzi încăperea și, după ce va coborî, se va revărsa pe ferestre și uși. După ce sauna a fost încălzită până la o temperatură suficient de stabilă, focul trebuie stins și sauna trebuie ventilată timp de cel puțin o jumătate de oră, astfel încât să iasă tot monoxidul de carbon și fumul greu.

Ușile și ferestrele se închid ermetic după aerisire - baia se înmoaie la negru, iar între timp însoțitorul de baie șterge pereții și rafturile de funingine și monoxid de carbon, astfel încât vizitatorii să nu se murdărească. Este timpul să mergem la baia neagră.
Beneficiul băii negre este evident, deoarece căldura se păstrează mai mult timp, iar etapele de tranziție a temperaturii sunt mai evidente pentru cei care fac baie de aburi. Prima perioadă și cea mai fierbinte imediat după ce se face soba, când temperatura ajunge la 90-100 de grade. Adevărații "profesioniști" pot face aburi. După ce temperatura coboară la 60-50 de grade, devine confortabilă, aburul este ușor, iar apoi toată lumea poate face abur în siguranță. Iar la sfârșitul temperaturii de 40 de grade se spală femeile și copiii.