Blog despre baie

O credință despre schimbarea băii

Strămoșii noștri credeau că scăldătoarea era locuită de un îngrijitor de baie. Băile de baie erau adesea încorporate în locuințe. Oamenii susțineau că îngrijitorul băii se spăla cu apă murdară după toți cei care locuiau în casă. După al treilea sau al patrulea schimb, toată lumea încerca să părăsească baia cât mai repede posibil pentru a evita să fie atacată de îngrijitorul băii, care putea arunca cu pietre și îi stropea cu apă fierbinte.

Slavii credeau că, după trei ture, demonii veneau la baie pentru a lua un abur. Printre acești demoni se numărau cu siguranță însoțitorul băii și zânele. Dacă vreun om intra în baie în acel moment, nu ar fi supraviețuit.
Baia - un loc misterios
Baia a fost întotdeauna considerată un loc special, cu o aură de ceva inexplicabil și secret. Era interzis să aduci o cruce în baie. Crucea trebuia să fie lăsată acasă pentru a nu-l nemulțumi pe îngrijitorul băii.
Bărbații erau obligați să fie primii care făceau baie. Apoi veneau copiii, și abia după ei femeile. Femeile erau considerate necurate. Bărbaților le era interzis să se scalde după femei. Oamenii credeau că încălcarea acestei interdicții ar fi transferat bolile femeilor asupra bărbatului.