Blog despre baie

Beneficiile saunei pentru organism


Efectul benefic al saunei este determinat de influența sa atât asupra corpului, cât și asupra stării psihologice și emoționale. Aici sunt câteva aspecte importante:

  1. Prin efectuarea regulată a procedurilor, toxinele și reziduurile sunt eliminate mai rapid din organism. Temperatura ridicată ajută la curățarea porilor pielii și eliminarea blocajelor grase.
  2. Creșterea circulației sângelui favorizează îmbunătățirea schimbului de oxigen în celule.
  3. Regimul termic al saunei îmbunătățește funcționarea rinichilor și a sistemului urogenital. Datorită accelerării circulației sângelui, are loc detoxifierea organismului.
  4. Accelerarea vindecării în caz de răceală. Datorită unei combinații speciale de umiditate și temperatură, organismul se încălzește bine și microorganismele patogene mor mai repede.

Sauna are un efect benefic în prezența unor afecțiuni ale sistemului nervos, cardiovascular și al aparatului locomotor. Pentru a obține acest efect, este important să se respecte anumite reguli:

  1. Înainte de a intra în saună, este recomandat să faci o baie și să-ți înfășori capul cu un prosop.
  2. Cu două ore înainte de proceduri, este bine să faci un mic dejun, evitând alimentele prea grele sau grase.
  3. Nu este recomandat să intri în saună cu părul ud, care ar putea suferi din cauza expunerii la umiditate și temperatură.
  4. Primul sejur în saună nu trebuie să depășească șapte minute, apoi este necesar să te odihnești în camera de relaxare, iar pentru următoarele sesiuni, durata poate fi prelungită până la 15 minute.
  5. Între sesiuni este important să bei suficient lichide (sucuri, apă, kvass, ceai) pentru a compensa pierderile de lichide, dar este bine să eviți alcoolul.
  6. Timpul total petrecut în saună nu ar trebui să depășească două-trei ore.
  7. Este recomandat să efectuezi procedura în poziție culcată pentru o distribuție uniformă a căldurii, începând de jos.
  8. După terminarea procedurilor în saună, este bine să te răcorești în piscină și să te speli sub duș pentru a îndepărta urmele de transpirație de pe corp.

Respectând aceste recomandări și luând în considerare contraindicațiile, vizita la saună va aduce numai beneficii sănătății tale.