Blog despre baie

TRIPOLLYA BATHHOUSE.

Cum se construiește o baie de argilă mazanka în stilul culturii Kukuten-Tripillya, dacă aburul poate doborî ușa, cum arată soba țarului și câți oameni pot fi aburite în același timp?

În postarea anterioară am povestit despre istoria unei mari culturi, care m-a impresionat puternic. Și pentru că sunt o persoană activă, sunt obișnuită să îmi realizez toate fanteziile "sexy" în proiecte.

Iar acum un an, uitându-mă la terasa acoperită cu un acoperiș de stuf, am văzut deodată în locul ei o locuință din Tripoli cu o sobă pictată cu ornamente autentice. Am văzut o casă de baie care ar putea deveni nu doar un magnet pentru Băile Voloșin, ci și un motiv pentru a le povesti oaspeților noștri despre istoria bogată a Moldovei.

Până atunci am făcut cunoștință cu o echipă de băieți talentați din Ucraina - Serghei Balaban și Igor Costin. Ei s-au angajat să ne ajute și au dezvoltat un concept de mazanka de lut în stil Tripolye cu o sobă puternică.

Vom face o cameră de aburi imensă - 25 de metri pătrați și peste 70 de metri cubi de volum. Mai mult de 20 de persoane vor putea să facă aburi acolo în același timp. Două rafturi insulare vă vor permite să aburiți simultan 2 persoane în 8 mâini! Și un acumulator puternic de argilă din pereți va radia căldura în mod egal pentru toți oaspeții.

Construcția a început. Mai întâi podelele de piatră încălzite.
Apoi cadrul de lemn și pereții.
Ferestrele nu sunt doar ovale, ci în formă de super-elipse. Ceva între un oval și un dreptunghi.
Pregătim pereții pentru lut.
Și aducem o sobă țarină din oțel inoxidabil. Acest monstru poate încălzi mai mult de 100 de metri cubi de aer și menține aburul la temperaturi înalte timp de douăzeci și patru de ore. Doar greutatea pietrelor este mai mare de o tonă. Iar oțelul, pereții de cărămidă și lutul vor menține căldura înăuntru zile întregi și o vor radia uniform.
Nodul cu cuptorul este redat sub forma unor țevi futuriste care vor asigura un flux constant de aer cald sub formă de convecție.
Și începem cel mai delicios lucru - plăcinta de lut. O ungem cu mâinile noastre, astfel încât pereții să fie inegali, vii.
Între timp, am primit din Ucraina rafturi puternice de pin cu o grosime de până la 20 cm și o greutate de 200 kg.
Ne-am luptat și cu ușa - din cauza formei complexe a arcului, am comandat ușa de la tâmplari.
Ne-a luat mult timp să alegem culoarea potrivită a pereților - teracotă, lutul din care tripolitanii construiau casele. Am revopsit pereții de mai multe ori - era prea roșu, sau prea maro.
În paralel cu aceasta electrificăm baia - va fi complet automată cu alimentarea cu apă a pietrelor, ventilație și injecție de aer cald.
Ei bine, și pentru final - ornamente. În acest scop am invitat din Ucraina un artist expert în pictura templelor Serghei Burda. Și a început - mai întâi înăuntru. Am decis să dăm o friză la nivelul centurii sub forma unui șarpe zbârnâitor (o copie exactă din ceramică)

Pe tavan desenăm un ornament mare și rotund cu ghivece. Decorăm soba cu un cap de taur, iar bolțile ușilor cu o bordură cu o inscripție tripoliană.

Să mergem afară. Pe fațade plasăm copii exacte ale zeităților Trypillya-Kukuten, pe fațadă - ornament.

Uf, suntem epuizați. Pornim cuptorul și rămânem uimiți - aburul este atât de sălbatic, încât cu o alimentare bună - se deschide ușa! Stăpânii noștri sunt nedumeriți - noi suntem obișnuiți cu aburi mai manuale, dar aici, într-un hambar de lut, posibilitățile sunt unice - putem aburi simultan 20 de persoane, aburul poate fi aranjat în straturi, putem amesteca și ne putem întrece prin camera de aburi. Este de fapt tangibil ca entitate.

După training au învățat să facă astfel de manipulări cu aburul încât oaspeții noștri s-au îndrăgostit de mazanka noastră fără să se uite înapoi. Un iaz cu apă rece de cheie completează baia cu proceduri contrastante și posibilitatea de a face baie în apă.

Într-un cuvânt, baia s-a dovedit a fi foarte cool. Un design uimitor, plin de semnificație și istorie, cea mai rece sobă cu abur unic și energie simțită de mii de ani în această mazanka de lut a strămoșilor noștri pe care o veți ține minte pentru totdeauna!

Veniți și asigurați-vă - nu există altul ca acesta în lume.