Blog despre baie

Băile Palatului

În Rus' s-a crezut dintotdeauna că baia este un loc deosebit și spiritual. Pe lângă scopul său principal, era folosit și pentru a trata trupul și sufletul. Deși se credea că scăldatul este apanajul țăranilor, poporului regal îi plăcea și să se scalde. De altfel, primul complex de băi a fost construit de Petru I în Peterhof și numit de acesta „Moplaisir”.

Până pe vremea lui Petru cel Mare nu existau îndatoriri la construirea băilor, așa că la Sankt Petersburg acestea erau construite de toată lumea, alegând locuri departe de locuințe și folosind doar piatra pentru construcție.
Totuși, Petru I a decis că ar putea beneficia de popularitatea băilor. În 1704, a fost introdusă o taxă pentru fiecare baie de casă din orașe și districte prin decretul lui Petru I. Drept urmare, guvernul a început să încurajeze crearea băilor publice.
Inițial, ca toți ceilalți, Petru I a mers la băile orașului, dar apoi și-a construit propria sa baie de aburi. În 1714 a construit Monplaisir în Peterhof, iar prin 1719-1721 s-a decis să se adauge camere de oaspeți. Într-una dintre încăperi a fost amenajată o cameră de săpun, care astăzi este cunoscută drept complex de băi. Caracteristica principală a fost că pe aragaz erau așezate ghiulele în loc de pietre, ceea ce a reprezentat o adevărată inovație, deoarece s-au dovedit a fi mult mai rezistente.

Petru I însuși a făcut o baie de aburi cu plăcere și chiar a vizitat camera de aburi de mai multe ori pe săptămână. Dacă avea probleme de sănătate, mergea direct la săpun și-și trata rănile cu râme zdrobite și păduchi de lemn la sfatul medicilor.