Blog despre baie

Georgia: Băile Orbeliani din Tbilisi

Orașul Tbilisi și-a primit numele și a luat naștere datorită izvoarelor de sulf și legendei conform căreia regele Vakhtang Gorgasali vâna o căprioară în valea Kura și a rănit-o din greșeală. Cerbul a fugit și a căzut lângă izvorul termal, care l-a vindecat. Regele Vakhtang a ordonat înființarea unui oraș în acest loc și l-a numit Tbilisi, care vine de la cuvântul georgian "tbili", care înseamnă "cald".
Izvoarele oferă informații despre zona băilor de sulf numită Abanotubani, care există și astăzi. Băile în sine sunt situate în subteran și doar domurile lor mari cu turnulețe în vârf pot fi văzute la suprafață. Băile Orbeliani (numite după fostul proprietar), cunoscute și sub numele de Băile Albastre sau Pestrițe, sunt cea mai faimoasă instituție și seamănă cu o moschee, cu fațada lor cu lănțișoare, două minarete mici și gresie albastră și albastră în decor.
Se face un masaj superb pe un pat de marmură, urmat de utilizarea unei mănuși de lână grosieră pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii. Pielea este apoi acoperită cu o spumă ușoară și clătită temeinic, creând o senzație nouă și reînnoită.
Costul biletului de intrare: de la 5 GEL (aproximativ 2 euro)