Blog despre baie

Cum afectează scăldatul sistemul circulator

Dintotdeauna, oamenii au mers la baie nu numai pentru curățenia corpului, ci și pentru sănătatea acestuia. Efectul unei băi asupra corpului uman poate fi comparat cu un antrenament într-o sală de gimnastică. Numai că în camera de aburi acest antrenament are loc într-o atmosferă mai plăcută și este blând pentru organism. Efectul terapeutic al camerei de aburi constă în combinarea mai multor factori:
1. temperatura ridicată și aburul
2. utilizarea contrastului de temperatură.
1. Sistemul circulator este foarte important, deoarece de el depinde calitatea muncii tuturor celorlalte sisteme din organism. Odată cu vârsta în mușchi sângele unei persoane devine mai puțin aproape de două ori mai puțin, mai ales la acele persoane care nu sunt angajate în sport și puțină mișcare. În camera de aburi, sub influența vaselor de căldură, vasele se extind, există o creștere a fluxului sanguin și a fluxului limfatic. Sângele încălzit se ridică la suprafața epidermei și o saturează. În exterior, se observă prin efectul familiar multor iubitori de baie - pielea se înroșește.
Și, atunci când vasele se dilată, ele stimulează astfel fluxul și mai mult sânge către piele.
Îmbunătățirea pompării sângelui are un alt efect pozitiv: reduce riscul formării cheagurilor de sânge și al blocajelor vaselor. Adică, într-o cameră de aburi folosită în mod rezonabil este prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale - flagelul timpului nostru. În plus, ca urmare a creșterii circulației sângelui în organism, glandele încep să funcționeze mai bine: pancreasul, tiroida, glandele hipofizare.
Mulți oameni au observat în camera de aburi, dacă nu la ei înșiși, atunci la alții, cum pielea devine marmorată sau piele de leopard (2-3 persoane din 10 sunt supuse acestui fenomen). Cel mai adesea un astfel de fenomen se observă la prima sau a doua intrare în camera de aburi. Faptul că o persoană are principalele capilare (acestea sunt, în expansiune, și dau pielii o culoare roșie) și de rezervă (unde se află petele albe). Capilarele de rezervă se dilată mai lent - atunci când capilarele principale nu fac față încărcăturii. De regulă, după 10-15 minute, toate capilarele "încep să țină pasul" și culoarea pielii se uniformizează.
Inima din camera de aburi primește o sarcină mai mare și lucrează mai intens. Dar, datorită expansiunii vaselor de sânge care o ajută să pompeze sângele, aceasta este tolerată mai ușor decât, de exemplu, efortul fizic al unui antrenament sau al unei munci grele. În Japonia, oamenii de știință au observat că persoanele care merg la baia de baie de cinci ori pe săptămână au o inimă mai sănătoasă și capacități fizice sporite.

2 Tradiția de a stropi cu apă rece corpul aburit, de a-l freca cu zăpadă sau de a se scufunda iarna într-o gaură de gheață are, de asemenea, un efect de vindecare asupra sistemului circulator. Alternanța temperaturilor ridicate și scăzute antrenează vasele de sânge. Vasele dilatate de frig se îngustează brusc, sângele din ele se scurge și este direcționat către organele interne - o persoană are o senzație de căldură. Dar după procedurile reci trebuie neapărat să se întoarcă în camera de aburi, vasele se dilată din nou, iar bătăile inimii se normalizează - însoțitorii de baie cu experiență spun că în acest caz nu vă veți îmbolnăvi niciodată. De asemenea, este necesar să nu uităm că organismul ar trebui să fie obișnuit cu alternanța de temperaturi contrastante ar trebui să fie treptat, scăzând treptat temperatura apei pentru stropire.