Blog despre baie

Sauna, Finlanda

O cameră sau o clădire separată cu podea și pereți din lemn și un aragaz care încălzește toate aceste bunătăți. Temperatura este reglată de apa care cade pe pietre. Aburul se numește "löyly" și este considerat spiritul camerei de aburi. Majoritatea caselor au propria saună. Și dacă la menționarea banya rusească în alt cap pot apărea gânduri vulgare, în Finlanda sauna este echivalată aproape cu biserica.

Să fii invitat la o saună este o adevărată onoare, înseamnă că persoana cu care vorbești vrea să te cunoască mai bine. Mai ales că o persoană goală nu are nimic de ascuns. Nu vă bazați pe parfumuri, iluminat sofisticat și muzică incitantă, în sauna finlandeză totul este simplu și clasic: lumină slabă, miros de lemn și smoală, liniște sau conversație liniștită și fără grabă.

Puteți intra în camera de aburi într-un prosop, dar înăuntru toată lumea stă fără nimic. Acest lucru se întâmplă atunci când în cameră se adună persoane de același sex - poate exista un compartiment pentru ambele sexe. Dacă nu sunteți gata să vă uitați la farmecele altor persoane și să vi le arătați pe ale voastre - puteți pune un prosop. Intrați în camera de aburi, stați acolo nu până la leșin, intrați într-o piscină rece sau săriți în zăpadă (vă amintește de ceva, nu-i așa?).
Finlanda are, de asemenea, mături de mesteacăn - vasta și vihta - pe care le poți folosi pentru a te bate, dacă nu-ți pare rău pentru tine sau pentru vecinul tău. Și nu ezitați să turnați apă fierbinte pe pietre - aburul suplimentar nu a ucis niciodată pe nimeni. Mai mult, este obișnuit ca persoana care intră să dea abur.

Pentru a evita deshidratarea, beți mai multă apă sau suc de afine finlandeze.

Cele mai faimoase saune din Helsinki: Kotiharjun, tradiționala saună pe lemne; Löyly, modernă, cu acces la malul mării; și SkySauna, unde puteți face aburi într-o cabină de pe roata Ferris.