Blog despre baie

Efectele băilor asupra oamenilor

Baia rusească este un dispozitiv uimitor. În timp ce ne bucurăm de plăcerea de a face baie în ea, aproape niciodată nu ne gândim la efectul pozitiv al aburului asupra corpului uman. Dar acest efect este complex: tandemul contrastant al căldurii băii cu răcoarea piscinei, aromaterapia, masajul și curățarea delicată a corpului într-un complex dau un rezultat uimitor. Cu alte cuvinte, procedurile de îmbăiere ne permit să activăm procesele fizice, chimice și termice din organismul nostru, care revitalizează corpul.

Căldura și frigul sunt două forțe impresionante, dar efectele lor sunt fundamental diferite. Atunci când căldura este aplicată local, se produce un vasospasm, care durează puțin timp. Apoi, această etapă este înlocuită de expansiunea sistemului vascular, încălzirea și înroșirea pielii. Dacă temperatura nu este suficient de ridicată, vasele se dilată imediat. După expunerea la frig, se realizează mai întâi o vasoconstricție complexă, determinată de paloarea epidermei, iar după câteva minute pielea devine roz și fierbinte. Rețineți că o îmbăiere prea lungă în apa din piscină după procedurile de îmbăiere poate duce la stază venoasă.

Frigul și căldura afectează, de asemenea, mușchii în moduri diferite. Căldura crește mai întâi tonusul în ei, iar după aceea îl reduce semnificativ. Este pentru acest motiv în baie atât de minunat relaxați toți mușchii. Frigul, dimpotrivă, crește tonusul.
Căldura și frigul au același efect asupra organismului în scopul purificării: ele elimină toxinele dăunătoare din corpul uman, arzând substanțele nocive neazotate și îmbunătățind schimbul de gaze.

Beneficiile băilor pentru sistemul cardiovascular

Efectul pozitiv al băilor asupra organismului este de netăgăduit. Sub influența căldurii sale, vasele se dilată, circulația sângelui crește. Aceleași procese se realizează și cu limfa. Sângele cu adevărat încălzit se ridică la suprafața epidermei și o saturează. Din punct de vedere vizual, aceasta este determinată de înroșirea pielii. În același timp, vasele de sânge se dilată de două ori mai mult, ceea ce stimulează un aflux de încă 50 la sută din sânge. Creșterea numărului de vase de sânge este însoțită de deplasarea sângelui dinspre centru spre zonele periferice. Pentru inimă și vasele de sânge, acesta este un antrenament sigur, facilitând mult funcționarea inimii. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că durata procedurilor de îmbăiere trebuie să fie moderată.

Inima reacționează, de asemenea, la temperatura caldă. De îndată ce simțiți o creștere a bătăilor inimii și a pulsului, părăsiți imediat camera de aburi!

Dacă efectuați procedurile cu moderație, în acest fel vă solicitați ușor inima. Ca exemplu, puteți lua munca fizică, în care sarcina asupra inimii crește cu până la 600%! Pentru o persoană neantrenată, acesta este un coeficient foarte periculos.
Vă rugăm să rețineți! Dacă este utilizată incorect, baia poate fi dăunătoare. Nu trebuie să stați pe raft mai mult de o jumătate de oră, deoarece, de la statul nemișcat la temperaturi ridicate, corpul începe să piardă rapid din umiditate, sângele devine vâscos, tensiunea arterială crește brusc, iar pulsul crește până la o stare critică. Sunt posibile pierderea cunoștinței și o stare de sănătate extremă.