Blog despre baie

Băile ca marcă în istorie

Împărații romani și-au lăsat amprenta asupra istoriei în diferite moduri. Ne amintim de Iulius Cezar pentru că i-a spus asasinului său: "Și tu, Brutus!" și, de asemenea, pentru că luna iulie a fost numită după el; numele colegului său, împăratul Augustus, a rămas, de asemenea, în calendar; îl asociem pe Caligula cu orgiile nebunești și crimele; știm despre Nero că a dat foc Romei pentru a se inspira pentru poezie. Împăratul Septimius Bassianus Caracalla rămâne în istorie pentru că a construit o baie.
De ce? La acea vreme - secolul al II-lea sau al III-lea d.Hr. - în Roma funcționau nu mai puțin de 150 de băi în același timp. Exista însă o astfel de tradiție: fiecare nou împărat, luându-și în primire "postul", construia o altă baie ca dar pentru oraș. Nu că ar fi fost un fel de obligație - doar că oamenii nu ar fi respectat. Iar Caracalla avea o problemă cu asta. Era un comandant de succes, avea de gând, la fel ca Alexandru cel Mare, să cucerească întreaga lume, dar, pentru a obține o putere nelimitată, și-a ucis propriul tată și frate, precum și, pentru orice eventualitate, pe toți servitorii lor - și asta înseamnă câteva mii de oameni. Caracterul său, în general, era teribil.
Caracalla se aștepta ca generozitatea sa și luxul fără precedent al termelelor construite pentru oraș să îi blocheze la gât pe cei care răspândesc zvonuri neplăcute pentru el. Într-adevăr, complexul acvatic de unsprezece hectare a fost cunoscut popular sub numele de "Miracolul Romei". Era un întreg oraș în oraș - cu terenuri de sport, parcuri și o bibliotecă. Sălile spațioase erau căptușite cu marmură, decorate cu mozaicuri și sculpturi. Participarea era gratuită și disponibilă pentru toți cetățenii imperiului.
Planul lui Caracalla a fost realizat doar parțial. Cu thermae, totul a funcționat perfect. Nouă mii de oameni au lucrat pe șantier timp de cinci ani - prezentarea a avut loc în anul 217 d.Hr. Numai că împăratul nu s-a ridicat la înălțimea acestei date. A fost ucis de proprii săi asistenți, speriați de trădarea și planurile sângeroase ale șefului (avea, de altfel, doar 29 de ani).
Construite pe conștiința thermelelor au funcționat cu succes timp de 400 de ani, până când au fost jefuite de barbarii care au pus stăpânire pe oraș. Dar chiar și acum ruinele maiestuoase sunt într-o stare bună - este unul dintre cele mai populare locuri turistice din Roma. În 1960, când Italia a găzduit Jocurile Olimpice, Thermae of Caracalla a găzduit chiar și o competiție de gimnastică.