Blog despre baie

Ce este o baie Temazcal

Cuvântul Temazcal însuși înseamnă "casă de pietre fierbinți" în traducere din vechea limbă Nahuatl, comună indienilor care locuiesc în partea centrală a Mexicului.

De fapt, este o structură realizată din pietre și lut în formă de emisferă, care amintește puțin de un stup de albine datorită numeroaselor sale straturi. În mod tradițional, dimensiunile unei astfel de structuri nu permit nici măcar unei persoane aflate înăuntru să se ridice în picioare la înălțimea sa maximă.

În centru, sub cupola unei mici încăperi, sunt așezate pietre fierbinți, care sunt încălzite într-un foc înainte de ritual. Indienii foloseau în acest scop mai ales pietre vulcanice.

Intrarea în temazcal era organizată dinspre partea de est, iar vatra pentru încălzirea pietrelor era dispusă strict în linie dreaptă în fața intrării.

Cum se desfășoară ritualul temazcal
Înainte de ritualul propriu-zis, există o mică parte pregătitoare. În vatra, care a fost menționată mai sus, cu câteva ore înainte se începe să se încălzească pietrele. Se pregătesc decocții de plante. Apoi, toți participanții se adună într-un cerc, iar șamanul, în dialectul antic, începe să rostească o rugăciune către 4 părți ale lumii, pământ și cer. În temazcalul pentru turiști, rugăciunea este tradusă în engleză sau spaniolă și toți cei prezenți iau parte la ea. Toate acestea sunt însoțite de sunetele ritmice ale tamburinei unui șaman.
În continuare, șamanul te fumiga cu kopal - rășină arsă dintr-un copac local - și abia apoi ești pregătit să intri în temazcalul propriu-zis.

Intrarea este amenajată atât de jos încât trebuie să te târăști înăuntru și apoi să te miști într-o anumită direcție, în cerc, ceea ce simbolizează direcția de mișcare a energiei.

Când te-ai instalat înăuntru și ești pregătit pentru curățare, în baie sunt aduse pietre fierbinți, iar intrarea este bine închisă și se creează un întuneric total.

Fără să se vadă, fiecare povestește de ce a venit aici și de ce vrea să își curețe spiritul, de ce vrea să se "spele". Șamanul începe să conducă ritualul de renaștere, însoțit de cântece, exclamații și de aceeași tamburină invariabil ritmată.

În timpul ceremoniei, pietrele sunt adăugate și udate, temperatura crește, iar la sfârșit căldura devine destul de puternică. Ritualul se încheie după ce se părăsește temazcalul prin spălare cu apă rece.

Vorbind despre baia indiană temazcal, mulți oameni fac o analogie cu baia obișnuită sau hammam. Dar componenta fizică a acestei acțiuni ocupă doar o mică parte din întregul ritual. Procesul de abluțiune este însoțit de subtilități rituale, de incantații ale șamanului și de o secvență specială de acțiuni, astfel încât efectul și sentimentele de la vizitarea temazcal nu pot fi comparate cu nimic altceva!