Blog despre baie

Spa-urile termale din întreaga lume

Spa-urile termale din întreaga lume oferă oportunități unice de relaxare și întinerire. În diferite colțuri ale pământului, în diferite etape ale istoriei, oamenii au descoperit un mijloc la fel de plăcut și eficient de întinerire și relaxare: aburii și izvoarele termale. Fiecare oferă propriile adaosuri speciale, cum ar fi mături de mesteacăn, masaje, exfoliante și chiar spumă de săpun bătută, în funcție de tradițiile și preferințele locale.

Forbes a întocmit o listă cu cele mai remarcabile băi din întreaga lume, unde fiecare vizitator se va simți ca o persoană nouă după o vizită la camera de aburi.
Băile Gellert (Budapesta, Ungaria)

Budapesta, capitala Ungariei, este renumită pentru cele 118 izvoare termale, care atrag atenția încă din cele mai vechi timpuri, când romanii locuiau aici. În secolul al XVI-lea, odată cu sosirea turcilor, au apărut primele hammamuri. Cu toate acestea, adevărata faimă a acestui oraș european a fost adusă de complexele de băi magnifice construite la începutul secolului XX. Printre acestea se remarcă Gellert - o adevărată capodoperă Art Nouveau, deschisă în 1918 la poalele dealului cu același nume, pe malul Dunării.
Primul lucru care frapează ochiul la intrare este portarul de la intrare, coloanele de marmură și bolțile înalte și boltite creează o atmosferă inexprimabilă. Holul este decorat cu vitralii, iar băile și camerele de aburi cu mozaicuri. Aici, fiecare element al decorului reflectă grandoarea stilului. Se spune că a face baie în piscina Gellert poate fi ca și cum ai face baie într-o catedrală.

La nivelul inferior al complexului se află hammamuri cu aburi de eucalipt și o saună cu un ceas antic. Vă așteaptă trei băi cu apă rece, caldă și fierbinte. Aici pot fi rezervate și masaje, băi cu nămol și diverse proceduri terapeutice.

La etajul următor se află piscina, care amintește de thermae romane, datorită acoperișului glisant și a colonadei pe două niveluri care o înconjoară. În anii 1930, în timpul domniei amiralului Horthy, cele mai bune petreceri din oraș aveau loc aici, când piscina era acoperită cu o podea de sticlă, iar pe galerie cânta o orchestră. Acum are o atmosferă relaxată, unde puteți bea o cafea cu balsam Unicum sau savura un vin de Tokaj. De asemenea, puteți merge în curtea interioară, unde se află o altă piscină cu un val artificial, terase cu cascade din piatră și un pavilion decorat cu majolică demnă de parcurile palatelor din Europa.

Costuri: de la 3.600 de forinți (13 euro) în timpul săptămânii la 3.900 de forinți (15 euro) în weekend.