Blog despre baie

Băile lumii. Japonia

Băile din Japonia au caracteristici care le deosebesc de alte tipuri de băi. Băile japoneze pot părea dezamăgitoare pentru europeanul mediu, deoarece sunt diferite de băile obișnuite și constau doar dintr-un butoi mare de lemn și un pat de zi în colț. Una dintre principalele diferențe este că băile japoneze nu folosesc abur, ci doar apă fierbinte. În plus, băile japoneze sunt împărțite în două categorii: ofuro și sento. Ofuro sunt concepute pentru curățarea individuală a sufletului și a corpului, nu mai mult de una sau două persoane. Sento sunt locuri publice unde procedurile pot lua mulți oameni.
Ofuro este un complex de baie japonez care începe cu un duș și continuă cu relaxare într-un butoi de lemn împărțit în două secțiuni. Te poți așeza în secțiunea mai mare, iar în cea mai mică există o sobă care încălzește apa până la 45-50 de grade. În apă se adaugă uneori uleiuri parfumate și sare de mare, în timp ce sunt respectate reguli stricte, cum ar fi nivelul inimii deasupra suprafeței apei și limita de timp de 15 minute. Apoi corpul este șters și treceți la următoarea procedură - fonturi cu așchii uscat de cedru sau tei, care trebuie stropite complet. Diverse ierburi și uleiuri sunt adăugate la ras pentru a întineri și a îmbunătăți corpul. La sfârșitul procedurilor, ar trebui să bei ceai verde și să te relaxezi.
Sento sunt băi publice cu piscine fierbinți și bănci subacvatice pentru vizitatori, care sunt împărțite în secțiuni pentru bărbați și femei. Familii întregi sau companii mari merg la sento, iar după înot, se relaxează în camere de grădină cu flori, copaci pitici și acvarii.
Cu toate acestea, modul japonez de a face baie este sănătos și poate chiar ajuta la întinerirea organismului. Băile japoneze se bazează pe filozofia folosirii apei fierbinți sau a rumegușului încălzit pentru un efect de vindecare. Acesta este elementul principal care face ca baia japoneză să fie unică și sănătoasă.
Vizita la băi nu este doar o procedură de igienă, ci și o modalitate de vindecare și curățare a sufletului, unitate cu familia și prietenii și o parte integrantă a unei vieți sănătoase și active. Prin urmare, dacă călătoriți în străinătate, nu uitați să includeți în program o vizită la baia locală. Acest lucru vă va ajuta să cunoașteți mai bine țara, cultura și oamenii ei și, de asemenea, vă va oferi o plăcere extraordinară.