Blog despre baie

CUCUTENI, TRIPOLIA

CUCUTENI, TRIPOLIA sau MOLDOVA Acum 7000 de ani

Ce este cultura Cucuteni-Tripoli, unde a apărut pentru prima dată simbolul yin și yang, de ce ardeau casele tripolitanii și cum a dispărut una dintre primele civilizații din Europa?

Știați că odinioară, cu foarte mult timp în urmă, cu mii și mii de ani în urmă, în epoca de piatră, când încă nu se inventaseră zeii greci, nu se construiseră piramidele egiptene, nu existau încă China și nici măcar Mesopotamia, chiar atunci în Moldova oamenii au construit orașe?

De necrezut? Dar este un fapt. Cultura Cucuteni-Tripolie a fost una dintre primele civilizații din Europa, apărând cu câteva secole mai devreme decât primele așezări din Mesopotamia și Egipt. Numele său provine de la numele așezărilor în care au fost descoperite pentru prima dată urmele sale: Cucuteni (un sat de lângă Iași, România) și Tripolye (o așezare din Ucraina).

În urma săpăturilor s-a stabilit că această cultură antică a apărut în jurul anului 5250 î.Hr. și a existat până în jurul anului 2750 î.Hr.

Civilizația Kukuten a fost o civilizație protourbană - așezările-"orașele" sale erau destul de mari (de la câteva zeci de hectare până la 200-450 de hectare în unele cazuri).

VIAȚA
Kukutenii, cu mult înainte de legendarele Sumer și Babilon, au început să construiască pentru prima dată orașe gigantice, înconjurate de bastioane, cu străzi și piețe centrale în mijloc - "proto-orașe" și "proto-fortărețe" întregi. Acest lucru este cu adevărat uimitor și fantastic, deoarece ne permite să spunem că acum 7000 de ani în Moldova nu a existat doar o cultură arheologică, ci o întreagă civilizație foarte dezvoltată.
LIVING
Cucutenii, cu mult înainte de legendarele Sumer și Babilon, au început pentru prima dată să construiască cetăți gigantice, înconjurate de bastioane, cu străzi și piețe centrale în mijloc - "protocetăți" și "protoforturi" întregi. Acest lucru este cu adevărat uimitor și fantastic, deoarece ne permite să spunem că acum 7000 de ani în Moldova nu a existat doar o cultură arheologică, ci o întreagă civilizație foarte dezvoltată.

Uneori erau fortificate cu bastioane de pământ și șanțuri pentru a se apăra mai ușor de inamic. Așezările erau destul de populate - până la 20.000 de locuitori - și, acoperind o suprafață de 400 de hectare, erau foarte mari pentru epoca lor.

Unele situri ale culturii Kukuten-Tripolye, cu o populație estimată la aproximativ 15.000 de locuitori și mai mult, ocupând o suprafață de 400 de hectare, erau foarte mari pentru epoca lor.

Rămășițele de locuințe pe care le găsesc arheologii, precum și modelele lor de lut, ne permit să reconstituim aspectul locuințelor tripileene. Acestea sunt de obicei case cvadrangulare cu unul sau două etaje. Pereții erau construiți din vată de salcie împletită și tapetați cu lut. Dovezile arată că reprezentanții acestei culturi decorau uneori părțile exterioare ale caselor lor cu ornamente similare celor de pe ceramică.

Acoperișul era în două ape, acoperit cu paie sau paie de stuf. Ferestrele erau mici și rotunde. Fiecare casă avea un aragaz, lângă care era așezată o bancă făcută din lut ars.
De asemenea, au făcut și mobilier din lemn: scaune, mese, fotolii cu spătar. Podelele din case erau din lut. Casele erau dotate cu șeminee, care serveau pentru încălzire și gătit.

În 2012, săpăturile au descoperit o clădire publică de 1200 de metri pătrați! Era cea mai mare structură de pe continentul european la acea vreme.

CULTUL FOCULUI
Oamenii de știință au descoperit un ritual destul de ciudat, unic în cultura Kukuten-Tripoli. Acești oameni își ardeau în mod constant așezările după o perioadă de timp. Multă vreme, s-a crezut că acest lucru se întâmpla ca urmare a raidurilor inamicilor.

Apoi, arheologii au descoperit în mod neașteptat că tripolitanii o făceau ei înșiși, în mod deliberat - ardeau așezările în conformitate cu ciclul de 60-80 de ani, atunci când pământul din jurul așezării era epuizat și pierdea randamentul. Și au plecat spre noi ținuturi.

CULTURĂ

Principalele ocupații ale tripolitanilor erau agricultura și creșterea vitelor. Ei cultivau grâu, orz, ovăz și mazăre. Pământul era cultivat cu o sapă de lemn cu vârful de piatră sau de corn. Pentru recoltare se foloseau seceri din os sau piatră. Grâul era măcinat în făină pe mori de piatră.

Tripolitanii creșteau vaci, boi, oi, capre, porci și cai. De asemenea, se ocupau cu vânătoarea și pescuitul. Potrivit oamenilor de știință, tripolitanii trăiau într-un singur loc timp de 50-70 de ani, până când pământul era epuizat.

Astăzi, cele mai renumite sunt lucrările olarilor din Tripillya. Acestea sunt diverse ustensile: oale, tigăi, cratițe, boluri, vase, boluri, butoaie de lut pentru cereale. Tripolitanii au inventat cuptoarele de ceramică cu două niveluri pentru a-și coace obiectele. Ei își pictau vasele cu culori negre, galbene, roșii și uneori albe.