10 fapte surprinzătoare despre istoria băilor (partea 2)
7. Caracalla în versiunea germană
Este atât de paradoxal faptul că sângerosul și războinicul împărat Caracalla este asociat mai ales cu băile nu doar în Italia, ci și în Germania. Dar aici povestea este puțin diferită. Când soldații romani sub conducerea sa au luptat împotriva triburilor germane, încercând să includă aceste teritorii nordice în imperiu, au descoperit niște minunate izvoare minerale calde. Și au înființat imediat băi de camping în modul în care erau obișnuiți. Apoi soldații au plecat - triburile germanice, după cum știm, au reușit să-și apere libertatea - dar băile au rămas. Ele funcționează și astăzi.
Cu timpul, în apropierea izvoarelor a crescut un oraș, pe care îl cunoaștem astăzi sub numele de Baden-Baden. În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea a fost cea mai la modă stațiune printre aristocrații ruși. Această dragoste a fost insuflată de prințesa germană Louise, originară din Baden-Baden, atunci când a devenit soția împăratului rus Alexandru I. Ea a intrat în istorie sub numele de Împărăteasa Elisabeta Alexeevna.
Deja în secolul al XX-lea, lângă băile istorice au fost construite complexe termale moderne. Cel mai mare dintre ele se numește "Caracalla", ceea ce este destul de corect - este cel mai mare din Europa. Numai băile ocupă o suprafață de 4 mii de metri pătrați. În spiritul tradițiilor romane, puteți asculta un concert de muzică clasică live chiar din piscină. Numai că, spre deosebire de originalul roman antic, vizitatorii trebuie să plătească destul de mult pentru intrare.
8. Băi cu cântece - acesta este modul georgian de a face baie
Una dintre principalele atracții ale orașului Tbilisi a fost dintotdeauna izvoarele sale naturale vindecătoare, care au făcut posibilă construirea de băi termale sulfuroase cu aburi naturali. Primele băi au apărut aici pe vremea statului Urartu, în secolul al IX-lea î.Hr. Din cele mai vechi timpuri, de la izvoare până în oraș au fost instalate conducte din ceramică. Piscinele luxoase căptușite cu marmură erau o necesitate pentru fiecare vizitator.
Tradițiile naționale și-au lăsat amprenta asupra procedurilor legate de apă. Era un obicei ca georgienii să organizeze sărbători cu ospețe și oaspeți în băi, în timpul cărora bărbații cântau cântece lungi și frumoase.
O altă particularitate națională a băilor georgiene este reprezentată de maseuri pricepuți, care erau întotdeauna gata să servească vizitatorii. Iată cum a descris acest proces Alexandru Pușkin, care era un vizitator asiduu al acestor stabilimente, Alexandru Pușkin:
"Gassan (așa se numea un tătar fără nas) a început prin a mă întinde pe podeaua caldă de piatră; după care a început să-mi rupă mădularele, să-mi tragă articulațiile, să mă bată cu pumnul tare... Nu am simțit nici cea mai mică durere, ci o ușurare uimitoare. ...Nu am întâlnit niciodată ceva mai luxos decât băile Tiflis din Rusia sau Turcia.